Oto foto relacja z warsztatów: Jak zrobić SUSHI - warsztaty SUSHI we Wrocławiu organizowanych przez
Sushi Corner - realizowanych w restauracji NABE, (Bulwar Dedala 12 a). W trakcie warsztatów mieliśmy okazję zrobić m.in. maki, nigiri, hosomaki, uramaki, roli w tempurze.
|
Jak zrobić sushi: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana. |
|
Jak zrobić sushi: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana |
Po opowieści wprowadzającej do świata sushi, zaczynamy przygotowania - kroimy ogórka :) Wyzwanie...
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
Oto efekty naszej pracy - kolejny składnik sushi przygotowany :)
|
Jak zrobić sushi |
W międzyczasie jesteśmy częstowani napojami: woda, zielona herbata, pyszna kawa.
Uczymy się prawidłowo kroić rybę do sushi.
|
Jak zrobić sushi |
Oto nori - prasowane algi - Sushi Master opowiadał, jak wygląda idealne i gdzie je można kupić, jak przechowywać, z której strony układać na nim ryż.
|
nori - prasowane algi |
|
nori - prasowane algi |
Kolejne składniki sushi: serek Filadelfia, majonez, wasabi, marynowany imbir.
|
składniki sushi: serek Filadelfia, majonez, wasabi, marynowany imbir |
Bardzo ważny składnik sushi - dobrze ugotowany ryż. W trakcie warsztatów, korzystaliśmy z przygotowanego wcześniej ryżu, gdyż proces jego przygotowania zajmuje dużo czasu. Sushi Master opowiedział nam później, jak go przyrządzić, by był doskonały.
|
ważny składnik sushi - dobrze ugotowany ryż |
Rozpoczynamy pracę - robimy sushi :)
|
robimy sushi, Jak zrobić sushi |
Rozkładamy ryż na nori - na jego matowej stronie.
|
Rozkładamy ryż na nori - na jego matowej stronie. |
|
Jak robić sushi |
|
Jak robić sushi |
|
Jak robić sushi |
Można - nie trzeba dodać na tym etapie wasabi, Sushi Master powiedział, iż nie dodaje, gdyż Klienci spodziewają się go na talerzu i samodzielnie "dawkują", lepiej nie przesadzić ;)
Wracamy do przygotowanych wcześniej składników sushi. Na zdjęciu: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana.
|
składniki sushi: łosoś, tuńczyk, ogórek, tykwa, rzodkiew marynowana. |
Robimy / komponujemy własne sushi:)
W trakcie robienia sushi, przesuwamy ryż do końca listka - w ten sposób rolka pięknie się sklei.
Rolujemy rolkę sushi.
Sushi Master na każdym etapie wspiera uczestników kursu - coś nie wyszło - można naprawić. Dostaliśmy dużo dobrych porad, podpowiedzi,jak "uratować" sushi :)
Kolejna rolka, kolejen podejście
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
Jak robić sushi? Oto nasze nigiri.
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
Na talerzach układamy nasze sushi.
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
|
Jak zrobić sushi |
Sushi gotowe.
Nasze dzieła układamy na stole biesiadnym :)
|
Jak zrobić sushi |
Duży zapas sushi zabieramy do domu. Organizator zapewnia bez problemu opakowania.
NABE - sushi we Wrocławiu architektura